Doğa ve Gezi Kitapları
Yeni gezileriniz için ilham olacak ve doğaya karşı olan bakış açınızı değiştirecek kitapları bir listede topladık. Doğa hayatı, doğa fotoğrafçılığı, dağcılık, doğa sporları ve gezi rehberi niteliğindeki bu kitapların her biri ayrı kıymetli. Siz de şimdi doğaya yakından göz atmak için bu kitapları inceleyebilirsiniz.
- Doğa Hayatı Kitapları
- Doğanın İşaretlerini Okumanın Kaybolmuş Sanatı – Tristan Gooley
- Ağaçlar – Hermann Hesse
- Türkiye'nin Ağaçları ve Çalıları – Necati Güvenç Mamıkoğlu
- Ağaçların Gizli Yaşamı – Peter Wohlleben
- Bitkilerin Bildikleri – Daniel Chamovitz
- Türkiye'nin Bütün Ağaçları ve Çalıları – Prof. Dr. Ünal Akkemik
- Walden – Henry David Thoreau
- Fotoğraf Kitapları
- Dağcılık ve Doğa Sporları Kitapları
- Gezi Kitapları
Doğa Hayatı Kitapları
Doğanın İşaretlerini Okumanın Kaybolmuş Sanatı – Tristan Gooley
Yazar ve gezgin Tristan Gooley, doğada, açık arazilerde dolaşırken, ipuçları ile dolu doğal bir dünyanın farkına varır. Ağacın kökleri güneşin yönünü belirtir. Büyükayı, zamanı anlatır. Yanınızdan geçen kelebek hava için bir ipucudur. Bir kumul, hâkim rüzgârı ortaya çıkartır. Tarçın kokusu rakımdan bahseder. Tomurcuklanan bir çiçek güneyi işaret eder. Gooley, Doğanın İşaretlerini Okumanın Kaybolmuş Sanatı ile anavatanında ve dünyanın dört bir yanında arazi yürüyüşlerine onlarca yıl harcayarak tahmin ve izleme yöntemleri için elde ettiği 850’den fazla ipucunu paylaşıyor. İster kıyı şeridi boyunca ister kırlarda, ister dağlarda ister şehirde, isterseniz gece yürüyün, bu kitap, arazinin, Güneş’in, Ay’ın, yıldızların, bitkilerin, hayvanların ve bulutların neleri açıklayabileceği konusunda mükemmel bir kaynak; yeter ki nasıl etrafınıza bakmanız gerektiğini bilin! (Tanıtım Bülteninden)
Ağaçlar – Hermann Hesse
Beton yığınlarıyla çevrili şehir yaşamının sıkıntılı havası ne zaman katlanılamayacak seviyeye gelse, doğanın huzur veren kucağına doğru bir kaçış başlıyor. Devasa ağaçların gövdesine yaslanıp yaprakların hışırtılarını ve onlara eşlik eden kuş seslerini dinlemek, tüm yorgunluk ve stresi sihirli değnek misali bir anda uzaklaştırıveriyor.
Peki, hiç gövdesine yaslandığınız o ağacın sesini gerçekten duymayı denediniz mi? Belki de hakikat o seste saklıdır ve esas ait olunan yer, o sesin kaynağıdır! Hermann Hesse, Ağaçlar ile okuyucuyu çeşit çeşit ağaçların olduğu bir ormana götürüyor ve burada onlara ağaçların hiç duymadıkları sesini dinletiyor… (Tanıtım Bülteninden)
Türkiye’nin Ağaçları ve Çalıları – Necati Güvenç Mamıkoğlu
Bu kitap, Türkiye’nin ağaçlarını tanıtmak, sevdirmek, korunmasına ve çoğaltılmasına yardımcı olmak amacıyla hazırlandı. Kitapta 352 ağaç ve çalı türüne yer veriliyor. Ağaçlarla ilgili bilgiler 2.000 fotoğrafla destekleniyor. Bu fotoğraflarda, her ağacın gövdesi, yaprağı, çiçeği ve meyvesi ayrıntılı olarak gösteriliyor. Böylece okurun her ağacı rahatça tanıyabilmesi hedefleniyor. (Tanıtım Bülteninden)
Ağaçların Gizli Yaşamı – Peter Wohlleben
Ağaç sosyal bir varlık mıdır? Almanya’da Der Spiegel’in çok satan kitaplar listesinin zirvesinden iki yıl boyunca inmeyip satış rekorları kıran, yayımlandığı birçok ülkede aynı ilgiyi gören bu kitaba bakılırsa sorunun yanıtı evet. Mesleğine tutkuyla bağlı olan ormancı yazar Peter Wohlleben ağaçların aralarında bir sosyal ağ oluşturduğunu kitabında gayet ikna edici biçimde izah ediyor. Bu alanda yapılmış bilimsel araştırmalar ve kendisinin yıllara dayanan gözlemlerinden yola çıkan Wohlleben’e göre ağaçlar da tipik insan davranışları sergiliyor. Ağaç ebeveynler birlikte yaşadıkları yavrularıyla iletişim kuruyor ve onların büyümelerine destek oluyor. Bunlar yetmezmiş gibi ağaçlar birbirini yaklaşan tehlikelere karşı uyarıyor ve aralarındaki hasta veya acı çeken bireylerle gıdalarını paylaşıyor. Bu kitabı okuduktan sonra, ağaçlara ve ormanlara çok daha farklı bir gözle bakacaksınız… (Tanıtım Bülteninden)
Bitkilerin Bildikleri – Daniel Chamovitz
Betonun giderek yeşili yuttuğu günümüzde bile her daim bitkilerle iç içeyiz: Evlerimizi, balkonlarımızı onlarla süslüyor, sokaklarda yanlarından geçiyor, parklarda onları seyre dalıyoruz. Peki ama bitkilerin nasıl bir dünyası olduğunu hiç düşünüyor muyuz?
Bu kitapta biyolog Daniel Chamovitz bitkilerin dünyayı nasıl deneyimlediklerini inceliyor. Charles Darwin ve çağdaşlarından günümüz biliminsanlarına kadar birçok yaratıcı zihnin tasarladığı deneyler ışığında, bitkilerin görme, koklama, duyma, dokunma duyuları aracılığıyla neleri “bildiklerini” anlatıyor. Çeşitli kimyasallar sayesinde nasıl birbirleriyle “haberleştiklerini”, aşağıyla yukarıyı nasıl ayırt ettiklerini, dokunmaya nasıl tepki verdiklerini, neler “hatırladıklarını” ve çevrelerinin nasıl “farkında olduklarını” açıklıyor. Böylece bitkilerin pek az bildiğimiz zengin dünyasını tanımamıza ve dünyaya onların “gözlerinden bakmamıza” imkân tanıyor. (Tanıtım Bülteninden)
Türkiye’nin Bütün Ağaçları ve Çalıları – Prof. Dr. Ünal Akkemik
Ağaç ve çalı türlerinden oluşan odunsu bitkiler sadece ormanların değil, yaşadığımız kentlerdeki yeşil alanların da hemen hemen tamamını oluşturur. Dendroloji’nin (Ağaçbilim) çalışma konusu olan ve hepimizin sıklıkla karşılaştığı farklı boylar, renkler ve şekillerdeki bu odunsu bitkiler her doğasever için merak uyandırıcıdır. (Tanıtım Bülteninden)
Walden – Henry David Thoreau
28 yaşında şair-entelektüel bir Amerikalı, şehirdeki yaşantısını geride bırakıp doğup büyüdüğü kent olan Concord yakınındaki Walden Gölü kenarında bir kulübe yapar ve orada yaşamaya başlar. Doğanın tam ortasında, bütün yaşamsal ihtiyaçlarını bilek gücüyle çalışarak karşıladığı 2 yıl geçirir. Bu süre boyunca toplumsal hayatın dayatması nedeniyle maruz kaldığı birçok anlamsız eylem ve düşünceden arınarak yaşamın aslında ne kadar basit ve güzel olduğunu görür. “Gerçekten yaşamak” için kendisine kalan bol zamanda gelişmiş ruhunun eğilimlerinin peşinden gider: okur, tefekkür eder, gözlemler ve yazar. (Tanıtım Bülteninden)
Fotoğraf Kitapları
Doğa Fotoğrafçısının Elkitabı – Tarık Yurtgezer
Güzel doğa fotoğrafları çekmek için okyanuslar aşıp kıta değiştirmenin bir gereği olmadığını kanıtlayan Tarık Yurtgezer, doğa fotoğrafı çekmek isteyip nereden başlayacağını bilemeyenlere benzersiz bir kaynak kitap sunuyor.
Kitapta, doğa fotoğrafının hangi konuları kapsadığı, çekilen manzara ile görünen manzaranın niçin aynı olmadığı, gün batımı renklerinin neden istenildiği gibi elde edilemediği, kelebek ve yabanıl hayvan çekimlerinin nasıl yapılması gerektiği, çiçekleri yakından çekebilmek için nelerin gerekli olduğu gibi pek çok soruya, açıklayıcı bilgilerle ve Türkiye’nin eşsiz güzellikteki doğasından örnek fotoğraflarıyla ışık tutuyor. (Tanıtım Bülteninden)
Doğada Fotoğrafı Görmek – Tarık Yurtgezer
Doğada Fotoğrafı Görmek, basit bir günbatımını nasıl etkili bir fotoğrafa dönüştüreceğinizden tutun, bir çakıltaşını fotoğrafınızda nasıl ana konu yapabileceğinize kadar pek çok bilgiyi bulabileceğiniz bir kaynak. Yurtgezer, günlük hayatta çok defa karşılaştığımız manzaraları iyi tahlil ettiğimiz takdirde başarılı bir doğa fotoğrafına dönüştürmenin ipuçlarını sunarken, fotoğrafçılıkta belli bir temeli olan ancak doğaya çıktığında ne çekeceğini göremeyen fotoğraf sevdalılarına da ışık tutuyor. (Tanıtım Bülteninden)
Doğada Dijital Fotoğrafçılık – James Martin
Profesyonel bir macera fotoğrafçısı ve foto safari rehberi olan James Martin dijital fotoğrafçılığın sunduğu özgürlük ve kontrol olanaklarını öğretebilmek için çok özgün bir konumdadır. Yazar Doğada Dijital Fotoğrafçılık kitabında sizi görüntüdeki son ürünü gözünüzde canlandırmaktan yola çıkarıp, fotoğrafı fiilen çekmeye ve dijital karanlık odada çekilen görüntünün en iyi biçimini ortaya çıkarmaya doğru yönlendiriyor. Bu yeni teknolojinin yol açtığı tehlikelerin hüsranına uğramadan dijital yöntemin güçlü olanaklarından nasıl faydalanılabileceğini gösteriyor. (Tanıtım Bülteninden)
Dağcılık ve Doğa Sporları Kitapları
Dağcılık: Zirvelerin Özgürlüğü Kitap Açıklaması
Bu kitap, dağcılık sporuna hem yeni başlayan acemi dağcılar, hem de tecrübeli tırmanıcılar için kaynak kitap olarak düşünülmüştür. 1906 yılında kurulan The Mountaineers Club’ın bünyesinde verilen eğitim ve kursların aktardığı 60 yıllık bilgi birikiminin sonucunda ilk basımı 1960 yılında yapılan ve sürekli geliştirilerek 6. edisyona ulaşan kitap, dağcılık konusunda dünyadaki en kapsamlı teknik yayın olma geleneğini sürdürmektedir. (Tanıtım Bülteninden)
Her Yönüyle Dağcılık ve Tırmanış – Tony Lourens
Büyük tepeleri fethetmekten zorlu bir ipsiz tırmanışı derecelendirmeye veya zorlu bir kaya yüzeyinde gruba liderlik etmeye kadar her aşamasında dağcılık, büyük bir heyecan yaşamak demektir. Ayrıca yeni teknikler, malzemeler ve teknolojideki gelişmeler dağcıların her tür yüzeyle veya her kaya tipiyle baş etmelerini sağlamaktadır. (Tanıtım Bülteninden)
Tanrıların Tahtına Yolculuk – Tunç Fındık
Dağcımız Tunç Fındık, bu kitapta 8850 metrelik Everest zirvesine 2001 yılında yaptığı tırmanışı orjinal tırmanış günlüğünden ve kendi çektiği tırmanış fotoğraflarıyla anlatıyor. Tunç, bu tırmanışla dağın Nepal`deki güney sırtından yapılan ilk Türk çıkışını gerçekleştirdi ve sonrasında Everest’e iki sefer ve farklı rotalardan çıkan ilk Türk insanı oldu. Everest Tunç Fındık için diğer 8000 metrelik zirvelere tırmanışın yolunu açan bir doruk olmuştur. 8000 metrelik dağlar arasında en popüler olan zirve kuşkusuz Everest’tir. Tunç, bu tırmanış günlüğünde okuyucuyu Everest dağına tırmanan bir dağcının üç ay süren günlük yaşamına, tırmanışın zorluk ve güzelliklere, yükseklerdeki yaşantının heyecan coşku ve mücadele dolu dünyasına ortak ediyor. Mücadele ettikleri arasında çığlar, fırtınalar, -40 derece soğuk, yükseklik hastalıkları, teknik tırmanış zorlukları, devasa buzul çatlakları ve daha neler neler var, ancak en büyük mücadelenin dağcının kendi zihniyle yaşandığını ve dağcılığın nasıl muazzam bir içsel yolculuk olduğunu anlatması açısından `Tanrıların Tahtına Yolculuk-Everest Tırmanışımın Hikayesi` farklı bir kitap.
(Tanıtım Bülteninden)
Herkes İçin Serisi
“Herkes İçin” serisi, sırt çantası ya da botlar gibi, pek çok insanın kamp hayatının vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Bu kitaplar, yılların deneyimini hem ucuz, hem de rahat taşınabilir bir şekilde sizlere sunuyor. Yapmak istediğiniz şey, bir geziye çıkmak ya da bu konular hakkında bilgi sahibi olmaksa, “Herkes İçin” kitapları size bilmek istediğiniz her şeyi öğretecek. (Tanıtım Bülteninden)
Dağcılık : Herkes İçin
John Moynier, California’da yaşamakta olan bir dağ rehberi ve kayak öğretmenidir, Amerikan Dağ Rehberleri Birliği’ne üyedir ve 12 yıldır Sierra, Nevada’da bu işi yapmaktadır. Amerika’nın batısında, Kanada’da, Yeni Zelanda’da ve Avustralya’da pek çok dağa tırmanmıştır. (Tanıtım Bülteninden)
Kampçılık : Herkes İçin
-Kamp araç gereçlerinizi en etkili şekilde kullanmayı
-Yağmurlu havada bile çabucak ateş yakmayı -Doğru kesici aletleri kullanmayı
-Pratik ve lezzetli yemekler hazırlamayı
-Dört ana düğüm ve bağı kullanarak kamp yapmayı
-Yön bulmak için harita ve pusula kullanmayı öğreneceksiniz. (Tanıtım Bülteninden)
Tek Başına Doğa Yürüyüşü : Herkes İçin
-Nasıl rota seçeceğinizi ve rota takip edeceğinizi
-Tehlikelerin, yaralanmaların ve hastalıkların önüne nasıl geçeceğinizi
-Nasıl doğru giysi ve malzeme alacağınızı
-Yüksek enerjili ve besleyici yiyecekleri nasıl hazırlayacağınızı
-Hafif çantalı bir gezi için nasıl organizasyon ve hazırlık yapacağınızı
-Sorunsuz bir doğa yürüyüşünü nasıl yapacağınızı öğreneceksiniz. (Tanıtım Bülteninden)
Kampçılıkta İlk Yardım : Herkes İçin
Yılların kamp yazarı William W. Forgey, Vahşi Hayat Tıp Birliği’nin başkanıdır. Ayrıca Kaşifler Kulübü’nün de üyesidir. Sağlıkla ilgili pek çok kamp kitabı yazmıştır. (Tanıtım Bülteninden)
Doğa Sporlarında Düğümler : Herkes İçin
Cliff Jacobson, Kuzey Amerika’nın en saygıdeğer doğa sporları yazarlarından ve kano rehberlerinden biridir. Minnesota Bilim Müzesi’nin üyesi, profesyonel bir kanocu, kampçılık ve kanoculuk üzerine bir düzineden daha fazla, ‘çok satan’ kitabın yazarıdır. (Tanıtım Bülteninden)
Gezi Kitapları
Likya Yolu – Kate Clow
Likya kıyıları ve dağları dolaylarında gezinen ve 540 km uzunluğundaki Likya Yolu’nu anlatan bu kitap, arabasını ve rahat yaşamını bir kenara koyarak hem günümüzdeki hem de geçmişteki gerçek Türkiye’yi keşfetmek isteyen gezginler için hazırlandı.
Beraberindeki haritayla, yanınızda rehberiniz olmadan rotada yürüyebilecek ve göreceğiniz tarihi yerleri keşfedip anlamak için gereken tüm bilgiye sahip olacaksınız. Tüm bu yol ve patikalar, sizleri son derece dostane bir kültürün orta yerindeki muhteşem dağlık arazilere bakan yepyeni tecrübelere çağırıyor. (Tanıtım Bülteninden)
Likya Yolu Rehberi – Metin Tüzün
Likya Yolu yürüyüş rehberi olarak hazırlanan bu kitapta; yürüyüş parkur bilgileri, harita bilgileri, trekking bilgileri, Likya uygarlığına dair bilgiler ve fotoğrafların yanı sıra, yol boyunca ihtiyacınız olacak her bilgiyi bir araya getirdik. Fethiye’den Antalya’ya kadar uzanan likya yolu, dünyanın en iyi yürüyüş rotaları listesinde ilk sıralarda yer almaktadır. Büyük kızılçam ormanları, müze ve ören yerleri, eşsiz koyları ve de Türkiye’nin en iyi manzarası seçilen gelidonya feneri ile likya yolu ziyaretçilerine eşsiz bir doğa deneyimi sunuyor. (Tanıtım Bülteninden)
Karia Yolu Datça Yarımadası – Yürüyüş ve Gezi Rehberi – Altay Özcan
Türkiye’nin en el değmemiş bölgelerinden olan Datça Yarımadasında ‘Nerelerde yürüyüş yapılabilir?’, ‘En iyi koşu parkurları neler?’, ‘Kamp kurmak için ideal yerler nereler?, ‘Bölgede görmeye değer neler var?’ gibi bir çok soruya cevap bulabileceğiniz kapsamlı bir gezi rehberi. Sıradanın dışında bir tatil ve macera arayanlar için harika bir başvuru kitabı. (Tanıtım Bülteninden)
Karia Yolu Bozburun Yarımadası – Yürüyüş ve Gezi Rehberi – Altay Özcan
Koyların mavisinden tepelerin yeşilliklerine, kıyıların turistik kasabalarından dağ köylerine, patikalardan taş döşeli kervan yollarına, Akdeniz’den Ege’ye geçmişten günümüze uzanan kültürel, tarihi ve doğal güzelliklerle dolu bir yolculuk… (Tanıtım Bülteninden)
Rotasız Seyyah – Yol Hikayeleri
Dünyayı köşe bucak gezen, maceralarını internette yüz binlerin takip ettiği ve kısa zamanda bir internet fenomenine dönüşen Rotasız Seyyah Mehmet Genç, birbirinden ilginç, hüzünlü, komik ve yer yer gerilimli anılarını şimdi bir kitapta topluyor. (Tanıtım Bülteninden)
Ölmeden Önce Görülmesi Gereken Yerler – Dünyanın En Muhteşem 225 Yeri
Dağların zirvesinden büyüleyici güzellikteki adalara, yağmur ormanlarına ve antik anıtlara kadar National Geographic’in seyahat uzmanları ve ödüllü fotoğrafçıları sizi dünyanın en muhteşem yerlerine doğru uzun bir yolculuğa çıkarıyorlar. Gezegenin bilinen ve pek bilinmeyen, doğal ya da insan yapımı 200’den fazla yerinin, harika görsellerle beraber anlatıldığı bu kitap, dünyadaki en inanılmaz bölgelerin kapsamlı bir rehberi niteliğindedir.
Büyüleyici fotoğraflar ve listelerle dolu olan Ölmeden Önce Görülmesi Gereken Yerler, yeni ve sürükleyici bir seyahat deneyimi isteyenler için hazırlanmıştır. Bu kitap, hem keyfine düşkün turistlerin hem de cesur maceraperestlerin bilgilendirici ve özgün bir seyahat deneyimi yaşamalarını temin eder. (Tanıtım Bülteninden)
Gezi ve Doğa kitapları listemizin sonuna geldik. Bu süreçte kitap, film, dizi ve belgesel listeleri oluşturmaya devam edeceğiz. Sizden gelecek önerileri de yorumlar bölümüne bekliyoruz. Netflix doğa temalı dizi tavsiyelerimizi de buraya bırakıyoruz.
Teşekkürler!!