Evim Doğa
Evim Doğa
Kamp Yararlı Bilgiler

Kamp Malzemeleri ve Ekipmanları

Kamp ve karavan hayatında kullanacağınız bazı ekipmanlar ömürlük ve hayat kurtarıcı olabiliyor. Bu yazımızda sizlere bu güne kadar kullandığımız ve memnun kaldığımız kamp malzemeleri ve ekipmanlarımızdan bahsedeceğiz. Umarız temel kamp ekipmanları, çadır seçimi, kullandığımız husky çadır modelleri, mat ve uyku tulumu seçimi, sırt çantası seçimi, kullandığımız fiskars balta ve testere, balta ve bıçak seçimi gibi kamp malzemeleri seçimi konularında sizlere faydamız olur.

A’dan z’ye uygun fiyatlı kamp ve outdoor ekipmanları için buraya bakabilirsiniz.

1- Çadır Seçimi

Husky Beast 4 Mevsim Çadır: 2016’dan beri kullandığımız Husky emektar çadırımız. Yaz, kış, yağmur, çamur, kar demeden neredeyse her haftasonu kullandık. Zorlu hava koşullarında bile bizi hiç üzmedi. Husky Beast gönül rahatlığı ile tavsiye edebileceğimiz bir model. 3 kişilik olması sebebiyle iç alanı geniş, yüksekliği yeterli. Yaz ve bahar aylarında, iki kişi ve küçük çocuk için ideal boyutlarda. Ayrıca ayakkabı, çanta ve kamp malzemeleri koyabileceğiniz bagaj bölmesinin olması en büyük avantajlarından biri. 

husky beast çadır
Husky Beast 4 Mevsim Çadır
Husky Beast İncelemesi

Husky Fighter 5 Mevsim Çadır: Soğuk kış aylarında ve yüksek yerlerde kamp yaparken kullanmak için aldığımız yeni çadırımız. Husky Fighter ile geçtiğimiz kış aylarında -150 derecelerde çok rahat bir şekilde açık ve rüzgarlı alanlarda konakladık. Çadırın iç yapısı ve tente tasarımı sayesinde şiddetli rüzgar bile içerden hiç hissedilmiyor. Tavan yüksekliğinin kubbe tipi çadırlara göre daha alçak olması bir dezavantaj zannedilse de dağcılık ve yüksek irtifa kampçılığı için bu yükseklik gayet yeterli. 5 mevsim çadırların rüzgar ve kar dayanıklığını artırmak için tasarımları bu şekilde yapılmaktadır.

Husky Fighter çadırın iç alanı yeterli genişte, 3 kişilik bir aile rahatlıkla kalabilir. Önde ve arkada bulunan bağajı, büyük çantaları koymak ve korumak için yapılmış. Kurulumu biraz uğraştırsa da, önce dış tentenin kurulması sayesinde sağanak yağışlı havalarda iç tente ıslanmadan çadırı kurmanıza olanak sağlıyor. Husky Fighter kış şartları için üretilmiş bir çadır olduğundan yaz aylarında ve sıcak bahar aylarında bu çadırı kullanmanızı tavsiye etmiyoruz. Husky Fighter çadır kurulum videomuzu izleyerek kurulum aşamalarını izleyebilir ve çadır hakkında bilgi alabilirsiniz.

Husky Fighter 5 Mevsim Çadır Kurulumu

2- Uyku Tulumu Seçimi

Husky Anapurna -28C Uyku Tulumu: Bahar soğuklarında ve kış kamplarımızda sıcacık ve konforlu uyumanızı sağlayan Husky Anapurna yıllardır severek kullandığımız 1 numaralı uyku tulumumuz. Boyut olarak biraz büyük olsa da kış kampları için kesinlikle vazgeçilmez bir ürün.

O kadar Rahat ki, Husky Anapurna -28C

TREK500 Forclaz 5° Uyku Tulumu: Bahar aylarında ve yazın yüksek rakımlara çıktığımızda ise Decathlondan aldığımız 5° Uyku Tulumu kullanıyoruz. Küçük boyutlu ve çok hafif olması en büyük avantajı. Tek sorunu fermuarlarını biraz dikkatli kullanmak gerekiyor, dikkat edilmediğinde iç astarı fermuara sıkışabiliyor.

3- Mat Seçimi

Thermarest Trail Lite Şişme Mat: Uzun yıllar farklı marka ve model şişme yataklar kullandıktan sonra, Thermarest Trail Lite kullanmaya başladık. En büyük avantajları hafif olması, taşıma kolaylığı ve pompasız kendi kendi şişmesi. 3.4 R Value değerine sahip.

Thermarest Trail Lite
Thermarest Trail Lite Şişme Mat

Thermarest Ridgerest Classic Mat: 1,5 cm kalınlığında 2.0 R Value değerine sahip bir mat. Oldukça hafif ve çantaların dış kısmına asılarak kolaylıkla taşınabiliyor. Oluklu yapısı sayesinde yerden gelen soğuğu tamamen kesiyor. Yaz ve bahar aylarında tek başına kullanılabilirken, kış aylarında şişme mat ile birlikte kullanarak ısı yalıtımını yükseltebilirsiniz.

Thermarest Ridgerest Classic kamp malzemeleri
Thermarest Ridgerest Classic

Aktif şekilde kullandığımız iki thermarest matından çok memnunuz. Fiyat olarak biraz yüksek olmasına rağmen, sürekli kullanımda sizi rahat ettiren konforunuzu yüksek tutan ürünler. Biz soğuk olmayan havalarda birini yanımıza alarak kamplara gidiyoruz. Aşağıdan iki mat hakkında hazırladığımız detaylı inceleme videomuzu izleyebilirsiniz.

Kamp Matları Detaylı İnceleme

4- Tente Seçimi

Bahar aylarında ve yağışlı kış günlerinde sizde bizim gibi doğadan kopamıyorsanız hem ateşinizi korumak, hemde kendinize yaşam alanı oluşturmak için tente kurtarıcınız olacaktır. Hatta bazı zamanlarda tenteden yaptımız rüzgar korumalar bizi çok rahat ettirmiştir. Bizim ilk tente seçimiz Quechua Tarp oldu. Hem hafif oluşu ve hem de taşıma çantası sayesinde heryere götürdük ve uzun süre kullandık.

kamp malzemeleri
Tarp Quechua Tente

Yılların ardından tentemiz yıpranınca, Eminönü’nden arkadaşlarımızın bize yaptırdığı kalın ve dayanıklı bir branda ile devam ediyoruz. Siz de ihtiyacınıza göre kuş gözlerini belirlediğiniz güzel bir branda yaptırabilirsiniz. Ayrıca bu brandalardan çadırınızın altına da yaptırmanızı öneririz. Çadırınızın altına branda sererek, delinme ve yırtılmalardan koruyabilirsiniz.

5- Sırt Çantası

Teton Rucksack Scout 3400 : 55 Litrelik, heryere götürdüğümüz sırt çantamız. Haftasonu kamplarımızda veya 4 güne kadar olan kamplarımızda tüm dünyayı sığdırdığımız çantamız. Bel desteği ve çok cepli olması en büyük avantajları. Ayrıca tulum bölmesi ve yağmur koruma kılıfı da bulunuyor. Her yerinde asma yerleri olan tam bir backbacker dostu sırt çantası. Uzun araştırmalar sonucunda karar verdiğim bu çantadan kesinlikle memnun kaldım ve tavsiye ederim.

TETON Sports Hiker3700 : 60 Litrelik bir büyük model sırt çantası tercihimiz. Bu modeli seçerken dengeli olmasına ve hafif olmasına dikkat ettik. Scout kadar çok cepli olmasada, yapısı gereği içine herşeyi doldurabiliyorsunuz. Aradığınızı anında bulabiliyorsunuz. Dış yağmur, çamur koruma kılıfı, tulum bölmesi ve bel desteği bulunuyor.

teton canta kamp malzemeleri
Teton Rucksack Scout 3400 ve TETON Sports Hiker3700

6- Matara ve Termos Seçimi

Stanley Classic Vacum Termos: Genellikle kış kamplarında ve soğuk bahar kamplarında vazgeçilmezimiz çok işimize yarayan bir termos. Markası ile patentlere sahip 1913 yılından beri doğa severlerin kahvesini sıcak tutan marka, hakkını kesinlikle veriyor. Biz geceleri yatmadan su ısıtıp, sabah kalktığımızda kahvemizi bu şekilde hızlıca içiyoruz. Karın üstünde bile bir sonraki güne içeceğimizin dumanı tüten sıcaklıkta kalması tarafımızdan test edildi. Broşüründe 28 saat sıcak ve soğuk, buzlu ise 150 saat sıcaklığı muhafaza ettiğini söylemektedir.

Stanley Matara: Genellikle su taşıma ve soğuk içeceklerde kullandığımız küçük çelik mataralarımız. Birkaç kez ateşte ve ocakta su ısıtmamıza da yaradı. Üzerindeki sap sayesinde çantanıza asabilirsiniz. Sadece yıllar içerisinde kullandıkça ağız tarafından su kaçırabiliyor. Birkaç kez çadırda uyku tulumunu ıslatarak bize kötü bir deneyim yaşattı, ama kesinlikle sağlamlık konusunda geçer not aldı. Bugüne kadar dağa, taşa çarptık yamulma, kopma ya da kırılma olmadı.

stanley termos
Stanley termos ve matara

7- Kampta Mutfak

Katlanır Masa: Haftalık alışverişlerimizi yaptığımız sırada denk geldiğimiz ve beğenerek aldığımız masamız, iki yıldan fazla süredir bizimle ve halen severek kullanmaktayız. Hem sökülüp katlanabilir olması, hemde kaliteli çantası sayesinde aracın bagajında az yer kaplıyor. Masa alüminyumdan yapılmış ve çok hafif. Üst bölüm kolayca sökülüp akordiyon şeklinde katlanıyor ve alt bölümdeki ayaklar da birbirine birleşerek taşıma çantasına sığıyor.

Katlanır Alüminyum Kamp Masamız, Üsteki tente fotoğrafında, kırmızı örtülü olan

Katlanır Sandalye: Bizim katlanır sandalyemiz herkeste kesin vardır. Bizdekiler yeşil ve kırmızı, birçok fotoğrafımızda görebilirsiniz. Ucuz buldukça stokladık 🙂 Gerçi doğada kütük bulunca masa ve sandalye problemimiz genelde çözülüyor. Genede siz arabanızın arkasına atın, konfor için iyi oluyor 🙂

Kamp ve Sahil Sandalyemiz, bizdekiler kırmızı ve yeşil

Mobicool 48 Litre Oto Buzdolabı: Hem elektrik prizinden çalışan, hemde araç çakmak girişinden çalışan, yaz aylarında yiyecek ve içeceklerimizi koruyan taşıması kolay ve harika bir buzdolabı. Alman kalitesini hissediyorsunuz, dağ taş sürükleyemediğimiz yer kalmadı. Lastikleri başarılı gerçekten. Birçok fotoğrafımızda, çadırın köşesinde görebilirsiniz. Kompresörlü buzdolaplarını arttırmıyor, 15 günlük yaz rotamızı birlikte tamamladık. Çok uzun kamp turlarımızda yoldan aldığımız buzlar ile destekleyerek kullanıyoruz. A++ bir ürün, içinde soğutma hızını ayarlayabildiğiniz bir düğme ile istediğiniz soğuklukta ürünlerinizi muhafaza edebilirsiniz.

Mobicool W48

Nurgaz Pişirme Seti: İç içe geçen 2 boy tencere ve 1 tavadan oluşan pişirme seti hafifliği ve minimal oluşuyla kamp mutfağımızın favorisi.

nurgaz kamp malzemeleri
Nurgaz NG 200 Kamp Tencere ve Tava Seti

Nurgaz Izgara: Kamplarda ızgara et pişirmek için uzun süredir Nurgazın orta boy ızgarasını kullanıyoruz. Taşıma çantası ile gelen bu ızgara katlanır ayakları sayesinde, standart tel ızgaralara göre daha az yer kaplıyor ve taşınması oldukça kolay.

Nurgaz Kamp Izgarası
Nurgaz Kamp Izgarası

8- Balta, Testere

Balta ya da testere olmazsa olmaz kamp malzemeleri. Kalitesiyle hiç bir zaman insanı yarı yolda bırakmayan Fiskars, biraz bende zamanla takıntı gibi oldu, ama adamlar yapmış dedirtiyor her defasında. Bu zamana kadar kullanmış olduğum modeller sırası ile bakacak olursak Fiskars X17 ve Fiskars X7 serileri. Bunlar boyutlarına göre adlandırılıyor. X7 parçalama baltası ve X17 yarma baltası. Hepsi boyutları ve yerlerine göre fiyatının hakkını verdi.

fiskars balta
Fiskars 121423 Parçalama Baltası X7
Fiskars 122463-1015641 Yarma Baltası M-X17
Fiskars 122463-1015641 Yarma Baltası M-X17

Testere olarak Fiskars’ın iki modelini kullandım. Boyutu sebebi ile dal kesme modeli olan Fiskars 123840 modeli zor şartlarda kullanmama rağmen beni her yere götürdü. Yağmurda, karda çamurda kullandım, hiç paslanmadı. Bence en büyük artıları her zaman verimli kesim ve kılıfı sayesinde kolay taşınabilir olması. Kılıfındaki kemere takma yeri çok beğendiğim bir detay.

fiskars testere kamp malzemeleri
Fiskars Budama Testeresi 123840

Yıkık ağaçları kesebilmek, büyük parçaları alabilmek için Fiskars 124800 Yay Testere tercih ettim, şu ana kadar bir sıkıntı görmeden kullanıyorum. El koruması ve dişlerin keskin oluşu sayesinde rahatlıkla kullanabiliyorum.

fiskars yay testere kamp malzemeleri
Fiskars 124800 Yay Testere

9- Bıçak

Yanımdan ayırmadığım, özel yapım Atölye Örsan arkadaşım sayesinde edindiğim her kampa götürdüğüm, urla ağaç desenli, N690 çelik bıçağım. Çok memnunum, ateş başlatmak için odun yontmadan, et kesmeye kadar her işte elimin altında duruyor.

@atolyeorsan ve @evimdoga

10- Kafa Lambası

Bu konuda çok şanslı değiliz. Kamp malzemeleri arasında kırılma ya da bozulması sebebiyle en çok değiştirdiğimiz ürün kafa lambaları oldu. Bizim gibi çok çıkmıyorsanız her ürün işinizi görecektir. Kesinlikle kafa lambası çok rahat bir şey. İki elinizin kamplarda özgür olması ve baktığınız yönün aydınlanması büyük rahatlık. Kamp sıklığınıza ve gittiğiniz koşullara uygun ürün alabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken USB ile şarj olabilen, lümen değeri 800 üstü olan ve kırmızı ışığı olan (Çadır aydınlatmasında pil tasarrufu için) modelleri tercih etmeniz işinizi rahatlıkla görecektir. Lümen seviyesi zevk ve ihtiyaca göre değişebilir. Unutmamak lazım ne kadar ışık o kadar batarya götürür.

11- Telsiz ve Güneş Paneli

Aselsan Cobra MT-975 El Telsizi: Eğer bizim gibi doğada yalnız kamp yapıyorsanız telsiz kesinlikle olmalı, telsiz sayesinde odun toplarken veya su almaya gittiğimizde birbirimiz ile haberleşmeyi sağlıyoruz. Telsiz kesinlikle bir güvenlik aracı, doğada karşınıza yabani hayvanlar çıkabilir ya da düşüp kendinizi sakatlayabilirsiniz. Bu durumlarda arkadaşlarınız ile haberleşmek çok önemli. Birden çok araçla gidilen kamplarda ise hem koordinasyon hem de yer arama konusunda işe yaramaktadır. Biz el telsizleri olarak Aselsan Cobra MT-975 modelini tercih ettik. Dağlık ve ormanlık alanda 4 km ye kadar bir sıkıntı yaşamadan kullanıyoruz. Açık alanda 7 km’e kadar uzak yerlerden sinyal almışlığımız oldu.

Aselsan Cobra MT-975

Güneş Paneli: Güneş paneli uzun kamplarda ve yaz kamplarında çantamızdan çıkartmadığımız harika bir ürün. Markasına güvendiğimiz ve başarılı bir ürün olan outdoor için üretilmiş, su geçirmez 3 hücreli Anker 21W modelini kullanıyoruz. Çok az güneşte bile şarj etmeye devam eden bu model 2 USB girişi ile hızlı şekilde tüm cihazlarımızı şarj edebiliyor. Sayesinde Akdeniz gezimizde 4 gün hiç elektriğe ihtiyaç olmadan yaşadık. Size tavsiyemiz kaliteli bir outdoor güneş paneli almanız. Kesinlikle parasını hak ediyor.

Anker 21W

Uygun fiyatlı kamp malzemeleri ve outdoor ekipmanları için buraya bakabilirsiniz.

Uzun süredir severek kullandığımız kamp malzemeleri listesinin sonuna geldik. Eğer merak ettiğiniz başka kamp malzemeleri varsa bize yorumlar bölümden sorabilirsiniz.

Yeni yerlerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız mail listemize katılın!

Kamp maceralarımızı takip etmek için YouTube Kanalımıza da bekleriz. 🙂

“Türkiyenin En İyi 10 Kamp Alanı yazımızı da buraya bırakıyoruz. Kamp alanları hakkında sorularınız olursa yorum bölümünden sorabilirsiniz.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
İLGİLİ YAZILAR
Bengü & Doğancan
Doğa

Doğa hayatını deneyimleyen ve doğanın içinde yaşamayı seven, günümüzün sıradanlığından çıkıp, doğa hayatına özlem duyan gezgin çiftiz. Deneyimlediğimiz doğal yaşamı fotoğraflayıp, gezilerimizdeki tecrübelerimizi ve maceralarımızı paylaşıyoruz. Aynı zamanda kamp kültürünün yaygınlaşmasını, doğayı seven ve koruyan toplum bilinci gelişmesini destekliyoruz.

Bizi Takip Edin!


DMCA.com Protection Status